Resepi

Waffles Homemade..~Nyum Nyum~

Resepi yang sangat mudah dan mengenyangkan..

Try buat waffles sendiri akhirnya menjadi jgk.. Yuk intai bahan2 & cara2nye dulu...

Bahan-bahan:
  • 2 biji telur
  • 3/4 cawan susu segar
  • 2 sudu makan minyak mazola
  • 1 cawan tepung gandum
  • 1 1/2 sudu kecil baking powder
  • 1 1/2 sudu kecil gula
  • 1/2 sudu kecil garam
Cara membuatnya:
  1. Pukul telur sehingga kembang. Kemudian campurkan susu dan semua bahan-bahan di atas dan kacau sehingga sebati.
  2. Panaskan waffle maker. (Cara membakar bergantung kepada jenis waffle maker anda yer..)
  3. Apabila waffle maker telah panas, tuang adunan tadi ke dalamnya dan kemudian tutup. Apabila telah kekuningan, angkat waffle tadi dengan menggunakan garfu.
  4. Siap untuk dihidang! Waffle ini boleh dihidang dengan menambahkan topping kegemaran anda seperti madu, coklat, peanut butter, jem, ice cream dan sebagainya. Ikut kreativiti dan kegemaran masing-masing

 


Ni la waffle maker saya....
Takada Brand ~RM68 Only via Lazada.com (murah jerr)



Homemade Pizza By Me

Salam Semua....

Hari ni mood aku tetiba rajin plak...lepas tugasan dobi mendobi..teringat plak rasa nk mkn pizza homemade yg telah lama tertangguh...huhuhuh...So,ape lagi..aku pon terus terkam bhn2 yg dh lama ready dlm peti ais mak aku 2... dan Alhamdulillah..tercapai jugak hasrat aku pg ni... dan inilah hasilnya...

jeng jeng jeng......


2nd batch


1st batch nie overcooked ...aku trus bagi jiran masa panas2


1 keping dh selamat dlm pewot dah


Masa 1st batch 2 overcooked plak..dh lama x buat pizza..tp aku bg jiran aku..bukan niat aku nk bagi yg kurang elok..tp dh terbagi coz xperasan plak dh overcooked..huhuhu...tp rasanya xdela terok sgt..ok lagi 2 kn???


resepi pizza:

doh:
1/2 kg tepung roti
2 sudu mkn minyak zaitun
1/2 sudu mkn gula
1/2 sudu mkn garam halus
1/2 peket yis mauripan (campur dgn air suam)
325 ml air suam2 kuku

sos:
1 tin sederhana tomato puri
bwg besar 1 biji (potong dadu)
sedikit minyak masak utk menumis
sedikit oregano
garam & gula secukup rasa

topping:
1 biji lada benggala (potong memanjang)
3 batang sosej (potong serong)
6 batang filamen ketam (potong bulat2)
1 tin kecil sardin ayam brand (bg aku lebih sedap ayam brand)
pizza topping cheese
keju mozarella

cara-cara:

doh:
1.masukkn tepung dlm bekas yg agak2 senang utk menguli
2.buat lubang kt tgh2 then masukkan yis yg dah dicampur air suam
3.msukkn myak zaitun,garam & gula
4.uli sehingga doh x melekat di tgn
5.bentukkn doh menjadi bulat2 (4 biji bg pizza saiz kecik)
6.biarkan selama 45min lbih kurang @ sehingga doh mengembang 2x ganda
7.tumbuk doh utk keluarkan angin & biarkan selama lbih kurang 10min

sos:
1.tumis bawang besar
2.masukkan tomato puri serta sedikit air
3.kacau rata & perasakan dengan garam serta gula
4.msukkn oregano sbgai penambah aura masakan

pizza:
1.ambik doh & bentukkan leper
2.buat lubang menggunakan garpu di seluruh permukaan doh
3.sapukan sos pizza
4.susun topping (mengikut citarasa)
5.taburkan cheese (lg byk lg sedap)
6.bakar dlm oven lebih kurang 10min jer..(coz pizza aku buat nie saiz kecik ajer)
7.siapp...selamat mencuba :-)


No comments:

Post a Comment